Woensdag, 23 mei 2018

Waardig afscheid van kerk Doorwerth

Pastoraal trioIn een vrijwel vol kerkgebouw namen de gelovigen van Doorwerth, Heveadorp en Wolfheze samen met mede-parochianen afscheid van de OL Vrouw van Lourdeskerk. 84 Jaar na de opening van de kerk was het op 11 februari een waardige slotdienst, samengesteld door leden van de geloofsgemeenschap. "Blijf met elkaar verbonden als gemeenschap. Geloof dat God ons niet verlaat, als wij dit kerkgebouw moeten verlaten", zei pastoor Henri ten Have. Voor een verslag van de afscheidsviering en de complete tekst van de overweging en de lezingen:

De laatste liturgische viering met weemoed én in dankbaarheid

“Het verlies van één van onze kerken is een verlies voor ons allemaal. De kroon van de Titus Brandsmaparochie raakt een parel kwijt.” Zo opende pastoor Henri ten Have de afscheidsviering in de kerk van Doorwerth, die bijna tot de laatste van de 300 plaatsen was bezet. “Het is mooi dat zoveel parochianen en andere betrokkenen op dit moeilijke moment deze geloofsgemeenschap ondersteunen. We koesteren gevoelens van weemoed, verdriet en berusting, maar ook van dankbaarheid om het goede dat deze kerk heeft gebracht: gebed en inspiratie, liefde en gezelligheid, inzet van zoveel vrijwilligers. In ons geloof voert dankbaarheid de boventoon. Eucharistie betekent dankzegging.”

Op het Hoogfeest van Onze Lieve Vrouw van Lourdes nam de geloofsgemeenschap Doorwerth - Heveadorp - Wolfheze afscheid van de kerk die aan haar is toegewijd. 84 Jaar eerder, óók bij de viering van het Hoogfeest van Maria’s verschijning aan Bernadette in de grot, werd de kerk ingewijd. Pastoor Ten Have: “De verering van Maria van Lourdes gaat door. In Lourdes zelf, na Parijs de drukstbezochte Franse plaats, en in vele andere bedevaartsplaatsen.” Doorwerth krijgt een Maria van Lourdeskapel, bij de ingang van het kerkhof tegenover de kerk.

De pastoor verbond het verleden met de toekomst. “Zullen er ooit weer kerken worden gebouwd? Eind 18e eeuw was de kathedraal in Utrecht een paardenstal. Niemand kon zich toen voorstellen, dat de kathedraal ooit weer dienst zou doen. In de huidige tijd zijn we niet, nóg niet bij machte gebleken het geloof over te brengen op jongeren. In onze individualistische prestatiemaatschappij ligt er steeds meer druk op het aardse leven en blijven menselijke levensvragen onbeantwoord. Het antwoord van Jezus is een boodschap van vreugde en liefde en het Woord van eeuwig leven. Maria zei aan Bernadette: ik beloof niet om je gelukkig te maken in dit -, wel in het volgend leven.”

In de slotviering was “Wij groeten u, o Koningin” het openingslied en “Te Lourdes op de bergen” (17 coupletten) het slotlied. De kerk zong het refrein “Ave” uit volle borst mee met het gelegenheidskoor. Het koor had gekozen voor nog een bijzonder toepasselijk lied na de lezingen: ‘Boek, jij bent geleefd’, dat handelt over de betekenis van de Bijbel: ‘in mijn letters staat geschreven dat alleen de geest doet leven; licht en adem is de geest’.

‘Hou Christus vast’

“Toen ik hier tien jaar geleden voor ’t eerst kwam, zaten er niet zoveel mensen”, merkte pater Wim van der Salm op. Hij dankte voor de inspirerende samenwerking en riep de geloofsgemeenschap op: “Hou elkaar vast en hou Christus vast, blijf elkaar steunen.” Pastoor Henri ten Have vroeg de gelovigen van Doorwerth, Heveadorp en Wolfheze: “Blijf met elkaar verbonden als gemeenschap van geloof. God verlaat ons niet, als wij de kerk moeten verlaten. U blijft elkaar maandelijks in Doorwerth ontmoeten. Wij hopen u ook terug te zien in de andere kerken van onze parochie.” Zie de bijlage onderaan dit artikel voor de volledige tekst van de overweging en de lezingen in de afscheidsviering. Pastor Toos Jurrius bad in ontroerende voorbeden voor de overleden en levende leden van de geloofsgemeenschap.

Pawel Ziolkowski, verguld met de Willibrordpenning.Thom Verlinden, vice-voorzitter van het parochiebestuur, richtte een woord van dank tot het viertal dat de geloofsgemeenschap de laatste jaren ‘met liefde en zorg’ heeft gedragen: Ineke, Gerhard, Carla en Pawel. De laatste verraste hij met de Willibrordpenning, de onderscheiding van het aartsbisdom voor buitengewoon verdienstelijke parochievrijwilligers. “Pawel, jij hebt in bijna 15 jaar tijd zoveel vrije tijd in deze kerk gestoken, dat het jouw kerk is geworden. Je deed alle beheer en onderhoud en zorgde, op de liturgie na, dat alles in orde was, tot en met de drie glazen water op de lezenaar. ”

De voorlaatste woorden in de viering waren aan Gerhard Bos en Ineke Jansen. Zij las een gedicht voor, ontleend aan Paulus’ brief aan de Romeinen: “Het is wat het is, zegt de liefde.” Ineke had niet het laatste woord: “Dat is aan onze pastoor voor het uitspreken van de zegen.” Henri ten Have glimlachend: “Het laatste woord, de Zegen, is aan God.”

Leeg tabernakelIneke Jansen schreef bij deze foto, gemaakt door Pawel: “Het tabernakel is leeg. De Godslamp is uit, maar er schijnt toch licht vanuit een andere bron.” Altaar en tabernakel zijn intussen verplaatst naar tehuis De Leyenstein in Kerkdriel, waar wekelijks de eucharistie wordt gevierd. Het orgel is overgebracht naar de H. Martinuskerk in Zaltbommel. Ook de doopvont vond een passende nieuwe bestemming: een herbouwde kerk in Letland.

Het beeld van Maria siert het priesterkoor tijdens de laatste liturgie.

(Klik op de foto's om deze te vergroten.)

Copyright © 2018 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.