Woensdag, 23 mei 2018

Romayne Wheeler 26 mei in Bennekom

Romayne WheelerNu al weer voor het derde achtereenvolgende jaar treedt de befaamde pianist Romayne Wheeler op in onze parochie. Zaterdagmiddag 26 mei om 14u30 speelt hij in de Maria Virgo Regina-kerk van Bennekom.

Dit concert is een gezamenlijk initiatief van 'Bennekom' en de Salvatorkerk Veenendaal. In laatstgenoemde kerk trad Wheeler vorig jaar en in 2016 op.

Het is zeer bijzonder dat Romayne Wheeler hier optreedt, want hij is een pianist van internationale faam. In 1968 behaalde hij zijn graad als componist aan de universiteit van Wenen. Sindsdien heeft hij in meer dan vijftig landen opgetreden. In 1992 gaf de Amerikaanse Wheeler zijn leven een bijzondere wending, toen hij bij de inheemse Tarahumara-bevolking in Mexico ging wonen. Dit bracht hem de bijnaam 'El pianista de la siërra'.

De Tarahumara's zijn een zeer arm volk dat zich onder uiterst moeilijke omstandigheden moet zien te redden. Af en toe verlaat Romayne Wheeler 'zijn' Tarahumara's om concerten in Europa, Canada en de VS te geven. Op die manier kan hij geld inzamelen dat de Tarahumara's gebruiken voor onderwijs en medische zorg.

Op 26 mei zal Wheeler werken van Bach, Beethoven en Liszt spelen. Daarnaast speelt hij ook eigen composities, die zijn beïnvloed door het extreme landschap van Noord-West Mexico en de Tarahumara-cultuur. Unieke composities, die getuigen van een groot gevoel van verwondering en een liefde voor de natuur. Tussendoor vertelt hij meer over zijn muziek en hoort het publiek boeiende anekdotes.

Bezoekers zullen genieten van een middag vol prachtige muziek en fraai beeldmateriaal van de Tarahumara's. De toegang is gratis; er is een collecte ten goede van de stichting die de Tarahumara's ondersteunt. Kortom, alle reden om zaterdagmiddag 26 mei naar de Maria Virgo Regina-kerk te komen!

Copyright © 2018 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.