Woensdag, 18 juli 2018

Vastenproject Lopend Vuur 2018 - Dag 7

SilenceDe film ‘Silence’ in Heelsum. Een verfilming door Martin Scorcese van het gelijknamige boek van Shusaku Endo (1923-1996). Het waargebeurde verhaal is via kooplieden in de 17e eeuw naar Europa gekomen.

Endo is een Japans katholiek. 'Silence' vertelt het verhaal van twee Portugese jezuïeten die in Japan in het midden van de 17e eeuw op zoek gaan naar een lid van hun orde, pater Fereira. Waar is die en wat is er gebeurd? Het verhaal gaat dat hij gemarteld is en onder druk heeft toegegeven. De christenen in Japan waren toen ‘ondergronds’ en werden niet gedoogd; en zelfs, naar plaatselijk gebruik, bruut vermoord. De film is actueel, want ook nu worden christenen in diverse landen vervolgd. Ook thema's als trouw, verraad en vergeving komen naar voren.

De film duurt ruim twee uur. 25 mensen uit diverse delen van onze parochie waren in Heelsum bijeen om deze film te zien en samen met Ben Piepers na te bespreken. En, na het zien van deze film viel er veel te bespreken!

Dank aan de mensen van Heelsum voor de ontvangst, en in het bijzonder, dank aan Ben Piepers. Deze film was tevens de laatste in de jaarlijkse traditionele filmcyclus.

Zie voor een impressie de foto's in de fotogalerij alhier.

Copyright © 2018 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.