Maria van Renkum pronkstuk expositie Nijmegen

Maria van RenkumHet 14e eeuwse Mariabeeld uit de kerk van Renkum wordt één van de pronkstukken van de expositie “Ik, Maria van Gelre”. De tentoonstelling is van 13 oktober 2018 tot en met 6 januari 2019 te bezichtigen in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Maria van Gelre, nicht van de Franse koning, is in 1405 getrouwd met de hertog van Gelre en Gulik. Zij ging meermalen op bedevaart naar het beeld van Maria van Renkum, dat prijkte in een kapel waarnaast de hertog een klooster liet bouwen. Naast het beeld van Maria van Renkum is op de expositie ook het uitzonderlijke gebedenboek te zien, dat Maria van Gelre liet maken.

De catalogus, samengesteld door de initiator van de tentoonstelling prof. Johan Oosterman, vindt u in de bijlage. Alle informatie over de tentoonstelling “Ik, Maria van Gelre” vindt u op de webpagina van het museum: ikmariavangelre.museumhetvalkhof.nl. U kunt er al kaarten voor bestellen.

Het beeld van Maria van Renkum dateert van rond 1350. Bij de Reformatie is het beeld in 1575 door de Renkumse nonnen in veiligheid gebracht. In 1928 is het beeld in de kerk van Renkum terug gekeerd. Door Maria van Renkum is de kerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming de belangrijkste bedevaartsplaats benoorden de grote rivieren. De parochie heeft het beeld uitgeleend voor de bijzondere tentoonstelling.

Bijlagen:
BestandGemaakt
Bewaar het bestand Catalogus tentoonstelling Maria van Gelre.pdfCatalogus tentoonstelling Maria van Gelre.pdf2018-09-14

Copyright © 2018 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.