Hoe laat de Nederlander zich inspireren door religie?

Inspiratie religieVeel Nederlanders laten zich tegenwoordig inspireren door meer dan één religie. Religiewetenschapper Joantine Berghuijs bestudeerde dit onderwerp de afgelopen jaren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam in samenwerking met de hoogleraren Manuela Kalsky (theoloog) en André van der Braak (filosoof en zenleraar).

Om hoeveel ‘meervoudig religieuze’ mensen gaat het eigenlijk in Nederland? Welke religies worden gecombineerd? Hoe komen mensen ertoe om uit meerdere religies te putten en welke betekenis hebben die religies in hun leven? Hoe zit het met religieuze trouw? Wat is de relatie tussen meervoudige religiositeit en de afname van kerklidmaatschap?

Deze onderwerpen zullen onder andere aan de orde komen tijdens de bezinningsavond die gehouden wordt op:

Dinsdag 14 januari a.s. om 20:00 uur
in de RK Kerk te Bennekom.

Joantine Berghuijs geeft dan een lezing waarin bovenstaande vragen aan de orde komen.

Joantine werkte aanvankelijk op het gebied van de milieuwetenschappen. Vervolgens studeerde zij religiewetenschap en promoveerde in 2014 op het proefschrift New spirituality and social engagement (Nieuwe spiritualiteit en sociale betrokkenheid). Tot voor kort was zij onderzoeker op het gebied van hedendaagse religie en nieuwe vormen van spiritualiteit aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2016 schreef zij samen met Ton Bernts de vijfde editie in de boekenreeks God in Nederland. Eind vorig jaar verscheen van haar hand het boek Meervoudig religieus: Spirituele openheid en creativiteit onder Nederlanders (Amsterdam University Press).

U bent vanaf 19:30 uur welkom met koffie of thee. De toegang is vrij.

Copyright © 2020 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.