2000 – 2020: 20 jaar parochiereizen

Parochiereis 2020

Jordanië en Israël

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat pastor Guido Dieteren de allereerste parochiereis heeft verzorgd. Wat is er bij dit jubileum dan mooier om terug te gaan naar de ‘roots’ van 20 jaar parochiereizen. En met al die 2-en in het thema moeten het natuurlijk wel 2 landen worden. De parochiereis 2020 gaat naar… Jordanië en Israël!

Ooit is ons parochiereis-avontuur begonnen in Israël, het Heilige Land, en nu zullen we er weer terugkeren. Maar deze keer zal de reis gecombineerd worden met dat fascinerende buurland Jordanië. Want dit zijn twee landen die samen prima te bereizen zijn in ruim twee weken.

Jordanië en Israël, het zijn landen die onlosmakelijk met de Bijbel en onze geschiedenis verbonden zijn. In Jordanië eindigde ooit Mozes' tocht van 40 jaar, maar het land is ook getekend door een kruisvaardersverleden. En Israël is natuurlijk het Beloofde Land. Het land waar Jezus is geboren, heeft geleefd en is gestorven. Israël is het land waar al die Bijbelse geschiedenis opeens zichtbaar, tastbaar en herkenbaar wordt.

Petra: onvergetelijk indrukwekkend

PetraWat gaan we tijdens deze parochiereis zoal zien? In Jordanië bezoeken we uiteraard de hoofdstad Amman. Midden in deze Arabische stad ligt een eeuwenoud Romeins theater. En het museum heeft een prachtige verzameling archeologische en Bijbelse vondsten. De beroemdste zijn natuurlijk de unieke koperen Dode Zee-rollen! We maken een dagtocht langs de mysterieuze woestijnkastelen, die langs de pelgrimsroute naar Mekka en Medina lagen. We gaan naar het Bijbelse Gerasa, één van de best bewaard gebleven Romeinse steden in het Midden-Oosten. We komen op Mount Nebo, de plek waar Mozes na 40 jaar woestijn eindelijk het Beloofde Land mocht aanschouwen. We trekken met jeeps door één van de mooiste woestijnen ter wereld: Wadi Rum. En daar, midden in de woestijn, zullen we ook overnachten.

Maar het hoogtepunt van ons bezoek aan Jordanië wordt natuurlijk het legendarische Petra. Diep in een kloof verscholen wacht hier een unieke stad om door ons ontdekt te gaan worden. En dat gaan we héél uitgebreid doen. Want graag neem ik u hier ook mee naar plekken waar nauwelijks toeristen komen. Na een rustdag in de mediterrane stad Aqaba aan de Rode Zee steken we de grens over naar Israël.

Jeruzalem: de heilige stad

Jeruzalem - de KlaagmuurDwars door de Negev-woestijn met haar unieke inslagkraters trekken we op naar Jeruzalem, de meest tot de verbeelding sprekende stad ter wereld. In deze onroerende en fascinerende stad komen 3000 jaar wereldgeschiedenis en 3 wereldgodsdiensten samen. Dit is de stad waar David en Salomon woonden, maar ook de stad waar Jezus zijn laatste dagen op aarde heeft doorgebracht; de plek, waar hij is gestorven en verrezen. In Jeruzalem zullen we uiteraard meerdere dagen verblijven. We staan bij de Klaagmuur, we wandelen over het tempelplein, we bezoeken de plek van de kruisiging en de graflegging, we lopen door de Hof van Olijven, we betreden het rotsgraf en we lopen net als Jezus de Via Dolorosa. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan Yad Vashem, het aangrijpende museum ter gedachtenis aan de Holocaust.

Kafarnaüm: de stad van Jezus

Jericho - het St. George orthodoxe kloosterEn Israël heeft naast Jeruzalem nog veel meer te bieden. We gaan naar Galilea, de plek waar Jezus openbare optreden plaatsvond. Hier wandelen we door de heuvels van de Bergrede, zien we de plek van de wonderbare broodvermenigvuldiging, varen we op het meer van Tiberias en komen we in Kafarnaüm, waar Jezus gewoond heeft. Ook bezoeken we de Romeinse havenstad Caesarea en de kruisvaardersstad Akko. En we gaan naar de Palestijnse gebieden om in Bethlehem te zijn, waar we de plek van het kerstverhaal met eigen ogen kunnen zien.

We komen in Jericho, de oudste stad ter wereld. We gaan naar Qumran, de vindplaats van de Dode Zee rollen, en we bezoeken Massada, hoog gelegen op een berg. En uiteraard staat ook de unieke ervaring 'drijven in de Dode Zee' op ons programma.

Bedenk dat bovenstaande beschrijving nog maar een kleine greep is uit alles wat we gaan zien en beleven. Want Jordanië en Israël hebben zoveel te bieden. Dit belooft dan ook weer een parochiereis te worden vol indrukwekkende ontmoetingen en Bijbelse verhalen. Dichter bij de Bijbelse geschiedenis en de bronnen van ons christendom kun je niet komen. En ook voor eenieder die al eens eerder in deze landen is geweest, zal er veel nieuws te ontdekken zijn. Het toerisme in beide landen is volop in ontwikkeling en steeds weer worden er spannende vondsten gedaan en nieuwe plekken toegankelijk gemaakt voor toeristen.

Informatieavond

Deze complete 16-daagse reis naar Jordanië en Israël zal twee keer worden aangeboden.
De eerste reis wordt gehouden van donderdag 28 mei t/m vrijdag 12 juni 2020.
De tweede reis wordt gehouden van donderdag 3 september t/m vrijdag 18 september 2020.

Mocht uw interesse gewekt zijn, noteert u dan de informatiebijeenkomst over deze parochiereis: dinsdagavond 10 maart om 19.30 uur in de Gedachteniskerk, Herenstraat 82 te Rhenen. Uiteraard kunt u voor verdere informatie vrijblijvend contact opnemen met pastor Guido Dieteren (0418) 846606, .

Woestijnkasteel Al-Kharana, Jordanië  Via Dolorosa  Meer van Tiberias

Copyright © 2020 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.