Jaarthema: ‘Speuren naar God - Sporen van God’

Interieur van de kerk van Pantanassa, te Mystras.Op donderdag 24 januari - 20.00 uur wordt in Renkum een lezing door pastor Hans Lucassen gehouden. Hij vertelt over de ‘Byzantijnse kerk’.

‘In de geschiedenis van de christelijke eredienst en daarmee samenhangend kerkelijke kunst, heeft de “Byzantijnse Kerk” sinds het schisma van 1054 een geheel eigen ontwikkeling doorgemaakt. Dit is zichtbaar in haar liturgische traditie, haar theologie, haar vroomheid en structuur maar ook haar kunst van bv iconen. Als backpacker ben ik ooit met een aantal medestudenten theologie door Griekenland gereisd en ben bijzonder geraakt door het mystieke karakter en de “hemelse liturgie” van de orthodoxe kerk.

Met elkaar willen we een kijkje nemen in de uitingsvormen van de “Oosters Kerk”: dan denk ik aan de “Heilige Liturgie van Johannes Chrysostomos”, de symboolwereld van de Iconen, de bouwkunst, de kloostertraditie van o.a. de monnikenrepubliek Athos en we zingen samen, op de wijze van de monniken, een orthodoxe ecthenie: ‘Gospodi pomului / het Kyrië’.

Copyright © 2019 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.