FilmprogrammaIn februari en maart 2019 is het filmprogramma in het kader van het jaarthema "Speuren naar God – Sporen van God". Vanaf 19.15 uur inloop en koffie/thee; 19.30 tot plm. 22.00 uur film en nagesprek.

 

22 februari te Rhenen de film: "Down to earth" (2015)

Deze indrukwekkende documentaire is gefilmd met slechts één camera. Rolf Winters en zijn vrouw Renata Heinen vertrekken samen met hun drie jonge kinderen op wereldreis. Het gaat hen niet zo zeer om het avontuur, het is vooral een spirituele reis op zoek naar de zin van het leven. Ze brengen in deze film een ode aan de natuur, hebben intrigerende ontmoetingen en verbinden zich met anderen. Ze laten zich inspireren door stamhoofden en oude wijzen. Het gezin leeft een lang tijd met een indianenstam in Noord-Amerika. Daarna trekken zij door zes continenten en wonen tijdelijk bij verschillende volksstammen. Hun ontmoeting met de ‘wijze bewaarders van de aarde’ laat niemand onberoerd.

Thema's: zoeken naar toekomstperspectief, respect voor andere culturen, schoonheid van de natuur, leven met de seizoenen en bijdragen aan een mooiere wereld voor iedereen. De film duurt 90 minuten. Taal: Engels en diverse inheemse talen, Nederlands ondertiteld.

8 maart te Veenendaal de film: “The red Turtle” (2016)

Animatiefilm van Michaël Dudok de Wit. Man spoelt aan op onbewoond tropisch eiland en doet wanhopige pogingen daar weg te komen. Maar telkens als hij wil ontsnappen wordt hij tegengehouden door een enorme rode zeeschildpad. De magisch-realistische animatiefilm The Red Turtle is bedacht en gemaakt door de Nederlander Michaël Dudok de Wit. Deze cineast was al bekend van de heel korte animatiefilm Father & Daughter (2000), waarmee hij een Oscar won en die een grote hit was.

In ‘The red Turtle’ wordt geen woord gesproken. Maar de film verveelt geen seconde. De film vertelt op een wonderlijke manier over de mijlpalen in een mensenleven. Tegelijk is de film een boeiende oefening in verwondering en een ontdekkingstocht naar zin en betekenis. De film is niet simpel, maar hanteert een lichte toets. Het is met andere woorden, een heerlijk ontspannen film, die toegankelijk en dubbelzinnig is. De film duurt 80 minuten.

29 maart te Ede de film: “Le ballon rouge” (de rode ballon) (1956/2008)

De Rode Ballon is een korte, magische Franse film uit 1956 van Albert Lamorisse. In 2008 werd de originele film opnieuw uitgegeven en onder meer vertoond in Eye in Amsterdam. De film gaat over een jongetje in Parijs die een prachtige grote rode ballon vindt. De ballon gaat een tijdje met het jongetje mee in zijn dagelijks leven. Er groeit een vriendschap. De gebeurtenissen van het jongetje en zijn ballon raken aan onze eigen ervaringen met vriendschap, jaloezie, afscheid en tekenen van hoop.

Bijzonder is het dat deze film na 50 jaar nog steeds inspirerend is, niet alleen vanwege het mooie romantische beeld van Parijs in de vijftiger jaren, maar vooral omdat de thema´s nog steeds springlevend zijn. Zoals elk sprookje raakt deze film aan diepere lagen van ons leven. De film duurt 36 minuten. Taal: Frans met Nederlandse ondertiteling.

Filmgesprek

Na elke film gaan we met elkaar in gesprek. Waar raakt deze film ons? Wat roept het in ons op? Zegt de film ons ook iets als gelovige? Begeleiding: Ben Piepers.