Kennisgeving Jaarthema programma over "Wat zou u nu willen bewaren?"

JaarthemaHet speciale project uit het Jaarthemaprogramma ’speuren naar God- sporen van God’ is helaas voortijdig gestopt. De laatste twee bezoeken van de zeven konden geen doorgang vinden. We zijn ingehaald door Covid-19; het Coronavirus. Hieronder het verhaal van Toon Tellegen die meereisde op deze speurtocht van het Jaarthema.

 

Het verhaal van het Doosje

Op een avond zaten de eekhoorn en de mier naast elkaar op de bovenste tak van de beuk. Het was warm en stil en ze keken naar de sterren. Ze hadden honing gegeten en gepraat over de zon, de oever van de rivier,over brieven en vermoedens. “Ik ga deze avond bewaren”, zei de mier. ”Vind je dat goed? ”De eekhoorn keek hem verbaasd aan. De mier haalde een klein zwart doosje te voorschijn. “Hier zit ook al de verjaardag van de lijster in”, zei hij. “De verjaardag van de lijster?” vroeg de eekhoorn. “Ja, zei de mier en hij pakte die verjaardag uit het doosje. En ze aten weer zoete kastanjetaart met vlierbessenroom, en ze dansten weer terwijl de nachtegaal zong en het vuurvliegje aan- en uitging, en ze zagen de snavel van de lijster weer glimmen van plezier.

Het was de mooiste verjaardag die ze zich konden herinneren. De mier stopte hem weer in het doosje. “Daar stop ik deze avond bij”, zei hij. ”Er zit al heel veel in”. Hij deed het doosje dicht, groette de eekhoorn en ging naar huis. De eekhoorn bleef nog lang op de tak voor zijn deur zitten en dacht aan dat doosje. Hoe zou die avond daar nu in zitten? En zou je hem er altijd weer in kunnen krijgen als je hem eruit haalde? Zou hij niet kunnen vallen en breken, of wegrollen? Wat zou er trouwens nog meer in dat doosje zitten? Avonturen die de mier alleen had beleefd?

Ochtenden in het gras aan de oever van de rivier, als de golven glinsterden? Brieven van verre dieren? En zou het ooit vol zijn, zodat er niets meer bij kon? En zouden er ook andere doosjes bestaan, voor treurige dagen ? Zijn hoofd duizelde. Hij ging zijn huis in en stapte in bed. De mier lag toen al lang te slapen, in zijn huis onder de struik. Het doosje lag boven zijn hoofd op een plank. Maar hij had het niet stevig genoeg dicht gedaan. Midden in de nacht schoot het plotseling open en een oude verjaardag vloog met grote snelheid naar buiten, de kamer in. En plotseling danste de mier met de olifant, in het maanlicht, onder de linde. ”Maar ik slaap”, riep de mier. “O,dat geeft niets”, zei de olifant en hij zwierde met de mier in het rond.

Hij zwaaide met zijn oren en zijn slurf en zei: ”Wat dansen we goed, hè?” en “O, pardon”, als hij op de tenen van de mier trapte. En hij zei dat de mier ook best op zijn tenen mocht trappen. De gloeiworm glom in de rozenstruik en de eekhoorn zat op de onderste tak van de linde en wuifde naar de mier. Plotseling glipte de verjaardag het doosje weer in en even later werd de mier wakker. Hij wreef zijn ogen uit en keek om zich heen. De maan scheen naar binnen en viel op het doosje op de plank. De mier stond op en duwde de deksel stevig dicht. Maar hij hield zijn oor nog wel even tegen het doosje en hoorde muziek en geritsel en gekabbel van golven. En hij dacht zelfs even dat hij de smaak van honing hoorde, maar hij wist niet zeker of dat wel kon. Hij fronste zijn voorhoofd en stapte weer in bed.

Toon Tellegen

 

 

Secretariaat

Parochiecentrum
Bergstraat 17
6701 AB Wageningen
Tel. 0317 - 747 108

 

Email: Secretariaat PZTB

Vertaling website

Copyright © 2020 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.