Mariabedevaarten

LourdesgrotOnze parochie zalige Titus Brandsma Parochie gaat van maandag 2 mei tot en met zondag 8 mei 2022 per vliegtuig op bedevaart naar Lourdes. De reis valt in de meivakantie zodat ook jongeren, tieners en kinderen de gelegenheid hebben om elkaar in Lourdes te ontmoeten en samen het geloof te vieren en te (her)ontdekken.

In 2018 gingen we met een groep van ruim 50 bedevaartgangers uit onze parochie naar Lourdes, onder wie onze pastoor Henri ten Have, een afvaardiging van het jongerenkoor JKA uit Ede en verschillende vrijwilligers. Het Lourdes Comité van onze parochie vertrouwt erop dat de pandemie in mei 2022 beheersbaar is geworden en wij verantwoord, samen met pastoor Ten Have, op bedevaart kunnen gaan. Dan is het weer mogelijk om elkaar als parochianen te ontmoeten in Lourdes, voor elkaar open te staan en te bouwen aan de saamhorigheid binnen onze parochie tijdens en na deze pelgrimage. Uiteraard is de reis onlosmakelijk verbonden met veel gezelligheid.

mariabeeld flyer bedevaart 2020 foto1Ook in 2022 bent u van harte welkom in het bedevaartsoord Maria van Renkum!

Het Mariabeeld, dat al bestond voor het jaar 1380, staat in de kerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in Renkum. Door het publiek is de kerk uitverkoren als de meest gastvrije van Oost-Nederland. Naast de kerk ligt het Mariapark.

Talloze pelgrims gingen u vóór. De werkgroep bedevaarten Renkum heeft ook voor dit jaar weer een bedevaartprogramma samengesteld:

* Bloesembedevaart (24 april 2022)
* Mariabedevaart speciaal voor zieken en senioren (31 mei 2022)
* Sacramentsdag (19 juni 2022)
* Maria ten Hemelopneming (15 augustus 2022)
* Gelderse Bedevaart (23 oktober 2022)

Opgave
Voor één of meer van deze bedevaarten kunt u zich eenvoudig aanmelden,  klik hier op het invulformulier. Ook kunt u ervoor kiezen met een groep te komen op een andere datum. De bedevaartwerkgroep stelt in overleg met u de datum en het programma vast, en verzorgt desgewenst een viering, presentatie, rondleiding door het Mariapark en de catering,  klik hier op het invulformulier.

Mocht u liever een 'papieren versie' willen gebruiken om u aan te melden dan vindt u deze in de bijlagen onderaan deze pagina. gastvrijekerk

Bijlagen:
BestandGemaakt
Bewaar het bestand Bedevaartfolder_web 2022.pdfBedevaartprogramma 20222021-12-14
Bewaar het bestand Aanmeldformulier.pdfAanmelden bedevaart2021-12-31
Bewaar het bestand Aanmeldformulier Groepsontvangst.pdfAanmelden groepsontvangst2021-12-31

mariaaltaarVoor het jaar 2021 heeft de bedevaartwerkgroep Renkum vol goede moed een programma gemaakt, na de teleurstelling van 2020 toen bijna alle bedevaarten uitvielen. Dat gold voor de pelgrimages die door Renkum zelf werden aangeboden én voor de bedevaarten van groepen van buiten. Alleen de viering van Maria ten Hemelopneming en de Gelderse Bedevaart konden toen beperkt doorgang vinden. Als gevolg van de coronacrisis gingen ook in 2021 de eerste bedevaarten, de Bloesembedevaart (gepland voor 18 april) en de Mariabedevaart speciaal voor zieken en senioren (gepland voor 18 mei), niet door.

mariabeeld flyer bedevaart 2020 foto1“Het eerste dat Bernadette zag bij de verschijning van Maria in de grot van Lourdes was haar glimlach. ‘Wees niet bang, ga niet weg, ik ben bij jou,’ zei Maria’s glimlach tot haar. Tijdens haar derde verschijning beloofde Maria aan Bernadette niet het geluk in deze wereld, maar in die andere. Bernadette, die veel lijden kende, stond die glimlach van Maria altijd voor ogen.” Dit zei mgr. H. Woorts op 15 augustus in de viering van het Hoogfeest van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in de gelijknamige kerk van Renkum.

Foto 2Fietstochtvertrek uit RenkumZes Belgische jongemannen vanaf de leeftijd van 14 jaar meldden zich maandag 26 juli bij de gastvrije pastorie van de kerk van Maria van Renkum. Zij maakten een vijfdaagse fietstocht van Antwerpen naar de kapel en kerk van St. Bonifatius in Dokkum. Broeder René Maria Oude Elferink en priester Louis Bochkoltz van de Priesterbroederschap Pius X te Antwerpen begeleidden hen. Het Mariabedevaartsoord Renkum was een mooie halte- en slaapplaats op hun fietsbedevaart. Broeder René Maria en Anya Banen, koster in Renkum, doen verslag.

MariabeeldDe ware bedevaartganger laat zich niet weerhouden door slecht weer. Zo ook de Katholieke Young Professionals, een groep twintigers en dertigers die na hun afstuderen bij elkaar blijft komen. Op de zaterdag vóór Pinksteren maakten zij een pelgrimstocht naar Maria van Renkum.

De processie voorop met de replica van het beeld van Maria van Renkum trekt door het Mariapark.“Wij zijn samengekomen rond het genadebeeld van Onze Lieve Vrouw van Renkum. Als gevolg van de corona-pandemie is dit de eerste bedevaart van dit jaar. Des te groter is de vreugde dat we het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming kunnen vieren.” Aan de vooravond van de feestdag van de 15de augustus, in de aan Maria ten Hemelopneming toegewijde kerk van Renkum, heet mgr. Hoogenboom, hulpbisschop van Utrecht, de vele kerkgangers welkom.

MariabeeldGaat u eens staan vóór de kerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in Renkum, dagelijks geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Verwondert u zich, hoeveel mensen de kerk en het Mariapark in lopen. Zij komen hier om te bidden, om een moment van rust en bezinning te vinden en een kaarsje bij het 6,5 eeuw oude beeld van Maria op te steken.