Paus Gregorius I

Gregorius I, geportretteerd door José de Ribrera.Paus Gregorius I was zo'n briljante man, dat hij later ook wel Gregorius de Grote werd genoemd. Zijn feestdag is 3 september. Wat is de relatie van Paus Gregorius met youtube? En waarom wordt hij vaak afgebeeld met een duif? Wat was zijn uitleg van Martha en Maria? Dit en meer kun je zien in deze kindercatechese.

De heilige Gregorius (Rome, ca. 540 - aldaar, 12 maart 604), bijgenaamd de Grote, was de 64e paus van de Katholieke Kerk. Hij bekleedde het pontificaat van 590 tot aan zijn dood in 604 en geldt als een van de kerkvaders. Paus Bonifatius VIII verleende hem in 1295 de eretitel van kerkleraar. Zijn feestdag is 3 september in de rooms-katholieke kerk; de oosters-orthodoxe kerken en de oosters-katholieke kerken vieren zijn feestdag op 12 maart.

Historicus John Julius Norwich omschreef paus Gregorius I als een bekwaam en kundig organisator en een gedreven geloofsverkondiger. Een abstract denker of subtiel theoloog of politicus was hij niet. Norwich noemt Gregrorius wel de grootste paus van de vroege middeleeuwen. Onder zijn leiding groeide het pausdom uit tot de grootste machtsfactor van Italië in zijn tijd.

 

 

Secretariaat

Parochiecentrum
Bergstraat 17
6701 AB Wageningen
Tel. 0317 - 747 108

 

Email: Secretariaat PZTB

Vertaling website

Copyright © 2020 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.